HOME MAKRYCHORI NESTOS SPOOR CONTACT

Μαθαίνω Ελληνικά

Nieuwgrieks leren

Παζάρι Ξάνθης - De markt in Xanthi (2013)

Griekenland is als vakantieland populair bij de Nederlander. De toerist gaat vrijwel altijd naar een eiland en dan zijn Kos, Kreta, Rhodos en Zakynthos toch wel de favorieten. Op sommige plaatsen kun je hier zelfs in het Nederlands aangesproken worden.
Wie de toeristische plekken kan missen als kiespijn en op het vasteland zoek gaat naar ongerepte schoonheid, komt al snel in gebieden waar zelfs het Engels geen garantie biedt voor een leuk gesprekje.
Griekenlandgangers zijn trots als ze een paar woorden kennen, Efcharisto, Parakalo, Jamas, Mia Bira... Maar hoe kom je verder?
Om te beginnen: schrik niet van de vreemde letters. Die leer je echt snel. Maar de grammatica is niet simpel, zeker de vervoegingen van werkwoorden is complex.
Voor het leren van de taal is het echter niet nodig om op een ouderwetse schoolse manier de grammatica-regels te leren. Veel effectiever is het beluisteren van simpele teksten. Heel, heel vaak dezelfde tekst, tot je het ongeveer uit je hoofd kan opdreunen. Speel ze af tijdens het hardlopen, in de auto, in de trein... Nogmaals: pin je niet vast op de grammatica! Het tot in den treure beluisteren van eenvoudige teksten doet wonderen. Ondergetekende kent nog hele lappen tekst uit zijn hoofd van een bijna 40 jaar geleden in de bibliotheek geleende koffer Linguaphone! Op verzoek worden de tekst- (pdf) en audiobestanden (mp3) toegestuurd, origineel uit 1984!
Voor de wat gevorderden zijn de sprookjes (Ellinika Paramythia) heel leuk. Geen ingewikkeld taalgebruik, Engels ondertiteld en als je het sprookje kent weet je al waar het een beetje over gaat. Je vindt ze op Youtube (helaas met irritante reclames!), zie hier het kanaal.
Simpele apps zijn er genoeg. Een bekende is DuoLingo.
Betaalde thuiscursus? Jawel: Linguaphone bestaat nog altijd en is met zijn tijd meegegaan. En ook het aloude LOI biedt een cursus Nieuwgrieks aan.
Wil je toch op een 'schoolse' manier te werk gaan dan bieden een aantal volksuniversiteiten cursussen Grieks aan.
Voor wie er echt werk van wil maken zijn er intensief cursussen in Griekenland, bijvoorbeeld Omilio of Karidies.
Tenslotte zijn er mensen, die prive of in kleine groepjes onderwijs of Nieuwgriekse conversatie bieden. Soms online (ben je redelijk gevorderd en geïnteresseerd? Mail!), soms 'live'.
Tip: mocht je serieus begonnen zijn en wens je niet in het Duits of Engels aangesproken te willen worden in Griekenland?